Att bo i kollektiv som student kan innebär mycket. För den som inte riktigt vet hur det livet är, och som är potentiella studenter kan lära sig ett och annat. Läs gärna den här artikeln som fokuserar på studentkollektiv, men om du vill veta mer allmänt studentbostäder så finns studentbostäder.nu. Det är en bra källa för att lära dig om försäkringar och bostadsbidrag bland annat.
Boendeform
Du finns mängder av sätt att bo på. Du kan bo i husbil eller på hotell. Det finns till och med folk som faktiskt lever på hotell. Sveriges dyraste hotellsvit på Grand Hotell i Stockholm kostar 91 000 kr per natt. Du kanske lever bekvämare än en studentetta. Frågan är om det är värt pengarna? Särskilt om studentettan har en modern standard. Det finns idag både nyproduktion och fräscha studentettor.
Det är just det som är problemet med studentlägenheter. Har du precis fått gymnasieexamen, då är det svårt att få en hyresrätt för de flesta. Dels ködagarna, som är väldigt många i storstäderna. Men faktum är att de ser nästan lika illa ut i många mindre städer. Det gäller framförallt mindre städer och orter som är mer attraktiva att bo i. Till exempel lilla Östersund hade för några år sedan över 10 års kötid för en lägenhet i den centrala delen av staden.
Så bortsett från kötiden, så är hyran potentiellt sett ännu högre. För att få bo i studentlägenhet måste du vara just student och hyrorna är alltid anpassade till att du är student. Sedan kan det naturligtvis skilja sig. Det finns studentlägenheter för flera personer (kollektiv, barnfamiljer eller par) och där man får husdjur eller inte husdjur. Det finns givetvis riktigt dyra studentlägenheter, som kanske kräver någon sorts extrainkomst och studentlägenheter som är väldigt små. Då kanske man bor trångt i en gammal lägenhet och har långt att pendla.
Studentkollektiv
Bor man i studentkorridor innebär det att man bor i kollektiv. Man har ett eget rum och gemensamt kök. Ibland kanske ett sällskapsrum eller liknande. Det brukar finnas tillgång till vitvaror och kanske en gammal (inte stöldbegärlig) TV eller något liknande i de gemensamma utrymmena.
Studentlivet blir ofta ganska socialt. Man äter tillsammans och lär ofta känna sina rumskamrater. Men det är naturligtvis inte nödvändigt. Vissa är mer tillbakadragna än andra. Du har ofta möjligheter att delta på aktiviteter genom hyresvärden. Det kan finnas tillgång till gemensamt gym, kanske mot en liten avgift. Många studenter gillar att festa. Studenter festar ibland hela nätterna. Det förekommer också en del olovligt festande, där störningsjouren rycker ut. Är det stora grupper som rycker ut, med en mängd hyresgäster, kan det naturligtvis vara svårt för dem att vräka ”alla”. Ibland kan det till och med röra sig om ett hundratal. Även droger förekommer ibland på studentfester, såsom både alkohol och hasch.
Om du är den typen som värdesätter ett aktivt liv och nöjen, kanske vissa studentkollektiv kan passa bra. Vill du fokusera väldigt mycket på studierna eller vill ha en lugn bostadssituation för familjen kanske man bör överväga vanliga lägenheter i första hand eller så kallade studentlägenheter. Det kan vara studentetta med pentry eller studentlägenhet med riktigt kök. Det är inte heller helt lätt att dejta om man bor i kollektiv.
Det finns en rad hyresvärdar som har både studentlägenheter och vanliga lägenheter. Svenska bostäder är ett exempel på det. På större orter finns det ofta hyresgästföreningar som fokuserar enbart på studentlägenheter. I Stockholm finns SSSB men även andra alternativ.