3 sätt att plugga mer effektivt

3 sätt att plugga mer effektivt

Oavsett om du pluggar till din C-uppsats, en mindre tenta eller pluggar för att helt enkelt bli smartare, måste du plugga effektivt för att få det mesta av din studietid. Nedan diskuterar vi därför 3 sätt att plugga mer effektivt på, så att du snabbare kan nå dina mål och drömmar. 

1. Schemalägg ditt plugg 

Många av oss tenderar att dra ut på plugget till veckan innan, några gånger till och med till kvällen innan. Då måste vi istället panikplugga innan uppsatsen ska lämnas in eller innan vi ska till en salstenta. För att förhindra detta, som är något av det värsta man kan göra, är att schemalägga sitt plugg.  

Försök att bestämma specifika dagar där du bara ägnar dig åt plugget. Det kan vara varje måndag och onsdag, under helgen eller varje förmiddag innan det är dags för lektioner. Här är det viktigt att du även planerar in pauser då och då, så att allting förblir organiserat. Ju bättre organiserat ditt plugg är desto enklare kommer det bli för dig att färdiggöra det. 

2. Hämta inspiration/fakta från olika källor 

Man kommer ingenstans om man använder sig av en enda bok eller en enda Internetkälla när man pluggar. Försök därför att variera den fakta som du hämtar. Du kan gå till biblioteket och läsa ett par olika böcker, använda dig av en samlingssida för information eller helt enkelt göra en Google-sökning. Då kommer du mötas av tusentals träffar och kan utefter detta välja att använda dem som inspiration eller hänvisa till dem i din uppsats. 

All inspiration är bättre än ingen – och med olika källor kommer du inte bara plugga effektivare, men utvecklar även dina egna kunskaper extremt. Se till att använda rätt källor för din tenta bara. 

3. Gör plugget till något kul 

En av de mest bidragande faktorerna till att vi ger upp plugget är att det är tråkigt. Det säger sig själv att ingen människa faktiskt njuter av att läsa en faktabok om och om igen. Det kommer inte bli lika kul som att dricka öl med dina korrekompisar, men det finns sätt att göra plugget mer underhållande på. Som att belöna dig själv med något varje gång du läst färdigt ett x antal sidor. För många räcker det dock med att plugga tillsammans med någon – då blir plugget inte bara roligare, men det blir även enklare att färdiggöra när man kan bolla idéer med någon annan!